Wij zijn aanwezig op de bouwbeurs in Roeselare! U kan ons vinden op stand 800-801

Waarom barsten waterleidingen soms in de winter?

Hoewel de winter officieel nog niet in het land is, zakken de temperaturen ’s nachts al richting het vriespunt. Daarmee is het volop tijd om dikke truien en warme winterjassen van zolder te halen. Maar hoe bereidt u uw leidingen voor op de winterkou?

Barsten in de waterleiding

Water bevriest bij 0°C. Maar wanneer water verandert in ijs, neemt het toe in volume. Door die extra druk kunnen er barstjes en scheurtjes in de leidingen ontstaan. Geïsoleerde leidingen verdragen de vrieskou beter, maar bij aanhoudende vorst volstaat gewone isolatie niet.

Bescherm uw leidingen in de winter

Eerder gaven we u al tips over hoe u uw leidingen kunt beschermen tegen vorst. Door uw verwarming niet helemaal af te zetten en extra isolatie te plaatsen rond leidingen langs koude buitenmuren, vermijdt u de winterkwaaltjes van uw leidingstelsel.

Loopt er toch iets mis?

Geen stromend water meer uit uw kraan? Dan is er waarschijnlijk toch een stuk van het leidingstel bevroren. Met een haardroger kan u de leidingen weer opwarmen. Draai eerst de hoofdkraan dicht, en beweeg met de haardroger over de leidingen. Zorg er voor dat u de warme lucht niet te lang op dezelfde plek blaast, en kijk uit dat leidingen uit kunststof niet smelten.

U vermoedt dat uw leiding is gebarsten? Een e-mail of telefoontje naar e-Pipe is de eerste stap naar de oplossing. Een e-Pipebehandeling dicht de barstjes en scheurtjes in uw leidingen die lekken veroorzaken.