Wij zijn aanwezig op de bouwbeurs in Roeselare! U kan ons vinden op stand 800-801

Waar komt ons leidingwater vandaan? Van winning tot kraan

U draait de kraan open en er komt water uit. Evident, toch? Maar vraagt u zich ooit weleens af waar dat water vandaan komt? We nemen u mee op reis, van waterwinning tot kraan.

Vlaamse watermaatschappijen

Het leidingwater in België voldoet aan strenge kwaliteitsvereisten. Dat is meteen de reden waarom u eigen putwater of gefilterd regenwater niet mag gebruiken om te drinken of te koken. Het water wordt door de watermaatschappijen tot bij u gebracht via de waterleiding. Welke maatschappij dat voor u is, hangt af van waar u woont.

Grond- of oppervlaktewater

De watermaatschappijen hebben twee mogelijke winningsbronnen voor drinkwater. Ofwel putten ze het uit de grond, ofwel komt het uit bronnen, rivieren, (stuw)meren of andere grote wateroppervlakken. Dat water is natuurlijk niet meteen drinkbaar. Het moet eerst worden gezuiverd en behandeld.

Opslag en transport

Het drinkwater wordt opgeslagen in reservoirs of watertorens om zo tot bij u thuis te komen via het waterleidingstelsel. Een watertoren ligt hoger dan de woningen die hij bevoorraadt, zodat het water stroomt door het principe van communicerende vaten. Als het uit ingegraven reservoirs tot bij u thuis moet komen, wordt het onder druk tot aan uw kraan gepompt. Zo krijgt u, zodra u de kraan opendraait, steevast een mooie straal helder, gezond, lekker water.